Gratis verzending bij je bestelling!

Keurmerk webwinkel

Angst door het coronavirus? Lees hier wat je eraan kunt doen!


Door het coronavirus heerst er paniek in de wereld. De mensen zijn angstig en weten niet meer wat ze moeten doen. Mensen en bedrijven zijn volledig afhankelijk van steun van de overheid. Iets wat alleen niet belicht wordt zijn de psychische problemen die ontstaan. Angst begint te regeren. Het vervelende is ook dat angst een sterke emotie is die zichzelf kan vergroten door zijn eigen energie. En laten we het daar eens over hebben.

De huidige situatie is schrijnend. De genomen maatregelen moeten het coronavirus indammen. Angst kan ook onderverdeeld worden in twee soorten reacties. De biologische en de emotionele reactie. De emotionele reactie is bij iedereen anders. Sommige mensen reageren zeer negatief op angst en zullen het ten allen tijden uit de weg willen gaan. Doe dit vooral niet. Wees niet bang! Blijf in beweging en neem de tijd voor je angst. Ga de confrontatie aan met jezelf. De beste manier is door te mediteren en positief te blijven. Door positief te blijven blijft je gezondheid het beste.

 

 

 Vrouw in angst door coronavirus - tjuptjup

De huidige situatie

Eind 2019 is in de regio Wuhan in China het coronavirus uitgebroken. Het nieuwe coronavirus is ook een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overspringen. Veel onderzoekers denken ook dat het virus afkomstig is van een vleermuis. De zogenaamde Chinese Hoefijzervleermuis. Al is het dier in deze enkel de drager. Door te bijten, maar ook via ontlasting of bloed kan het virus wel overgebracht worden naar de mens. Hulde dus voor de dierenmarkten in China….

In een zeer korte tijd heeft het virus zich wereldwijd verspreidt, met alle gevolgen van dien. Heel het maatschappelijk stelsel ligt plat. In Spanje zijn de steden Madrid en Barcelona in lock-down geplaatst en in veel Europese landen mag men niet eens meer naar school of de tandarts.

Het EK, Songfestival, alles wordt afgelast….

Mensen met het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, hebben koorts en luchtwegklachten.

Op 18 maart 2020 is het Radboudumc in Nijmegen en het UMC Utrecht een proef gestart waarbij vijfhonderd medewerkers een vaccinatie tegen tuberculose krijgen in de veronderstelling dat dit hen een betere bescherming biedt tegen het coronavirus. Laten we het hopen.

De genomen maatregelen zijn:

- (grote) evenementen gaan niet door;
- cafés, restaurants en sportscholen zijn gesloten;
- Mensen dienen thuis te blijven bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact;
- Werk vanuit thuis;
- Voor kwetsbare personen geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. Ook is het dringende verzoek om bezoek aan kwetsbare personen te beperken;
- Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met de werkgever;
- Hogescholen en universiteiten dienen te sluiten en hun colleges online aan te bieden.

Tot zo ver de huidige situatie…

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

Wat is angst? 

Angst is een van de meest krachtige en primaire menselijke emoties.

Het zorgt ervoor dat wij alert zijn op gevaar en het was daarom, en nog steeds, cruciaal voor de mens om te overleven.

De reactie van angst kan verdeeld worden in twee reacties. De biologische en de emotionele reactie. De biologische reactie is universeel, de emotionele reactie niet.

Biologische reactie 

Angst is een natuurlijke emotie en overlevingsmechanisme.

Ons lichaam reageert op een specifieke manier wanneer wij geconfronteerd worden met gevaar. Wij beginnen met zweten, onze hardslag gaat omhoog en de adrenaline neemt toe, alles om ons super alert te maken.

Deze lichamelijke reactie staat ook bekend als de “fight or flight” reactie. Het lichaam bereidt zich daarmee voor om of te vechten of om te vluchten.

Het is een automatische reactie die cruciaal is geweest in onze overleving.

Emotionele reactie 

De emotionele reactie is per persoon anders.

Dit komt omdat angst dezelfde chemische reacties veroorzaken in ons brein als die van positieve emoties, zoals geluk en enthousiasme.

Onder bepaalde omstandigheden kan angst ook als plezier worden ervaren, zoals bij het zien van een horrorfilm.

Ook heb je natuurlijk adrenaline junkies die aan extreme sporten doen enkel en alleen voor de adrenaline. Andere mensen gaan angst uit de weg als de pest.

Mijn advies is om niet in de angst te leven. Dood gaan wij allemaal.

Je hoeft het natuurlijk niet op te zoeken of te bespoedigen 😉.

Wanneer heb je te veel angst? 

Het hele korte antwoord is dat je te veel angst hebt als het je dagelijks functioneren in de weg staat.

Denk maar aan mensen met pleinangst. Door het hebben van pleinangst zijn zij niet in staat om naar buiten te gaan en kunnen ze geen boodschappen doen of sociaal contact hebben.

Het nadeel van pleinangst of welke angst ook is dat het heel erg zelfversterkend werkt. Het is een draaikolk die door zijn eigen wentelingen steeds sterker wordt.

In het geval van de huidige situatie met het coronavirus zal iedereen een beetje hypochonder worden. Hypochondrie is trouwens de angst om ziek te worden.

Zoals al heb gezegd in mijn allereerste blog “Hoe creëer je hemel op aarde?” dien je positief te denken. Door positief te denken zullen jouw hersenen de stoffen dopamine, oxytocine en groei hormonen aanmaken. Je cellen zullen daarmee robuust worden en groeien.

Wees dus niet bang!

Wat kun je doen als je te veel angst hebt door het coronavirus

Het allereerste wat gedaan moet worden is het onderkennen van de angst. Gelukkig ben je dit aan het lezen, dus heb je al je angst onderkent.

Goed zo!

Blijf ook positief, want zo blijft je lichaam het gezondst en maak je de beste kans tegen het coronavirus.

Het volgende wat ik je wil adviseren is om tijd te nemen voor je angst. Laat het je overspoelen. Vecht er niet tegen. Laat het komen en blijf rustig. De beste manier om dit te doen is door te mediteren.

Door te mediteren neem je de tijd en zorg je ervoor dat je emotioneel in balans bent. Probeer elke dag te mediteren. 5 minuten heeft al effect.

Meer over mediteren vind je op de meditatie pagina.

Daarnaast raad ik het je ook aan om te blijven bewegen. Gelukkig mogen wij Nederlanders nog naar parken. Gebruik die mogelijkheid ook.

Als laatste raad ik het je aan om sociaal contact via het internet te zoeken. Ga met zijn allen lekker gamen, zo blijf je sociaal contact houden zonder risico te lopen op infectie.

Deze voorbeelden zijn niet gelimiteerd. Jij bent de enige persoon die weet waar je gelukkig van wordt 😉.

 vrouw aan het mediteren - tjuptjup

Conclusie

De huidige situatie met het coronavirus zorgt voor veel angst in de maatschappij. Alles is ontregelt. Het vervelende in deze situatie is dat angst een hele sterke emotie is, ook is het een emotie die door zijn eigen kracht sterker wordt. Als je er niets aan doet natuurlijk 😉. Angst is pas een probleem als het je dagelijks leven beïnvloedt. Blijf positief, want zo ben je lichamelijk het gezondst. Het gene wat je kunt doen in deze erbarmelijke tijd is in beweging blijven en door te mediteren tijd te nemen voor je angst. Om sociaal contact te houden kun je gezellig gaan gamen.   

Bedankt voor het lezen en mocht je meer informatie willen of heb je zelf nog vragen aan mij, mail dan naar info@tjuptjup.com of laat een reactie achter in de comments.

Het zou iedereen en mij heel erg helpen als je deze blog deelt met zoveel mogelijk mensen. Dit kan per whatsapp, per mail of op social media. Het maakt niet uit. Geef de boodschap door.

 https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

Bronnen

https://www.nu.nl/coronavirus/6038365/ziekenhuizen-doen-proef-met-tbc-vaccin-als-bescherming-tegen-corona.html?redirect=1

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

https://www.verywellmind.com/the-psychology-of-fear-2671696


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerdfeedback management tool