Gratis verzending bij je bestelling!

Keurmerk webwinkel

De ins en outs van meditatie (2020)


Voor de goede orde gaan wij het vandaag hebben over meditatie. Alle ins en outs van meditatie worden in deze blog benoemd. Wat is meditatie? Wat zijn de voor-en nadelen van meditatie? Hoe kun je meditatie het beste toepassen en ga zo maar door.

Dit zijn natuurlijk intrigerende vragen. Bij mediteren gaat het namelijk om gedachteloosheid. Ook de voor- en nadelen zijn bijzonder te noemen. Wij hebben met onze geest meer in de hand dan je van te voren zou denken. Je leest het allemaal in deze blog.

Vrouw aan het mediteren - tjuptjup

Wat is meditatie?

Meditatie is een geestelijke oefening waarin men stil probeert te zijn. Met stil wordt bedoeld dat de persoon zijn geest en lichaam tot absolute rust laat komen door ademhaling. Door te mediteren komt de persoon in het hier en nu, een aanrader wat mij betreft.

Adem in, adem uit... observeer je gedachtes zonder ze te veroordelen en adem in en adem uit.... ppffff ;)

Wat zijn de voor- en nadelen van meditatie?

Laten we beginnen met de paar nadelen, zodat wij ons daarna kunnen focussen op de voordelen. Want naar mijn mening zijn de voordelen sterker dan de nadelen.

Nadelen

1. Meditatie is geen garantie op geluk

Zelfs voor de die-hard fans die meer dan 2 uur per dag mediteren. Integendeel, door te veel te mediteren raakt men gestrest en uit balans, met de kans op een burnout of depressie. Uit een Amerikaans onderzoek is zelfs gebleken dat onder een grote groep Boeddhistische nonnen in Tibet maar liefst 75% klinisch depressief was. Voor veel mensen is mediteren dan ook een vlucht uit de werkelijkheid, zonder dat ze hun problemen aanpakken. Door de constante focus op negatieve gedachtes zakken mensen nog dieper in de klei, waardoor een negatieve spiraal kan ontstaan. 

Naar mijn mening kan dit nadeel grotendeels verholpen worden door niet te focussen op de negatieve gedachtes en niet te lang te mediteren. Laat gedachtes komen en gaan. Kijk gewoon op een afstand naar je gedachtes. Verdrink vooral niet in je gedachtes! 

Dit vergt voor sommige in het begin wat moeite, maar uiteindelijk zal het jou lukken.

2. Meditatie is niet goed voor iedereen

Dat meditatie goed is voor iedereen is een veelgemaakte misopvatting. Mediteren kan voor ieder individu andere effecten geven. Wat jou kan voeden kan een ander persoon vergiftigen. Het is dan ook uitermate belangrijk dat je bewust bent van de effecten van mediteren op jou. Observeer jezelf goed na het mediteren en vergelijk het ook met de periode voordat je mediteerde. 

Zelf verplicht ik niemand om te mediteren. Ook al ondervind ik zelf grote voordelen door te mediteren. Je bent enkel aan jezelf verplicht om gelukkig te worden en aan niemand anders. Meditatie kan hier aan bijdragen maar hoeft het niet. Probeer het gewoon en zie dan verder.   

En nou wij het mindere hebben gehad gaan wij over tot de positieve effecten van mediteren. 

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

Voordelen

1. Meer emotionele balans

Zoals ik hierboven al heb gezegd wordt je door te mediteren meer bewust van je gedachtes en emoties. En meditatie is er dan vooral voor om je houding ten opzichte van je problemen te veranderen. Je gedachten zijn er wel maar je neemt ze niet meer persoonlijk. Dit creëert meer rust, wat over het algemeen de kwaliteit van je leven doet toenemen. 

Ik moet wel zeggen dat om dit te begrijpen je het zelf moet ervaren. Dus pak je kans!

2. Meer in het moment leven

Door te mediteren leef je meer in het moment.

Gedachtes zijn in het algemeen gericht naar het verleden of toekomst en zijn over het algemeen slecht of onnuttig voor je. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat 95% van je gedachtes negatief of nutteloos zijn. 

Een van de kenmerken van mensen die depressief zijn is het vele piekeren en de overheersende gedachtes in het hoofd. De mens heeft op dat moment helemaal geen controle meer over zijn gedachtes, maar de gedachtes over de mens.

En gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat meditatie kan helpen meer in het moment te leven.

Door meer in het moment te leven maak je je automatisch minder zorgen over het verleden of de toekomst.

3. Betere focus en concentratie

En nou wordt het helemaal interessant. 

Door te mediteren krijg je meer focus en een betere concentratie. 

Uit meerdere hoogstaande onderzoeken is gebleken dat mensen die mediteren hun hersenen anders gebruiken en er minder activiteit is in de hersengebieden die zorgen voor afleiding, het zogenaamde 'defaultnetwerk'.

Dit is ook logisch, omdat je bij mediteren je gedachtes tot rust laat komen en je ze niet over laat lopen.

Dus de formule luidt:

< afleiding = > focus = eindbaas zijn 😎

4. Boost immuunsysteem

Een andere leuke bijkomstigheid is dat meditatie goed is voor je immuunsysteem.

Nee, het zal je niet meteen superman maken, maar het zal wel helpen.

En niet onbelangrijk. Deze claim is wetenschappelijk hardgemaakt door hoofdonderzoeker Britta Hazel, een vooraanstaande onderzoeker van de Harvard University en Justuc Liebig University.

Britta Hazel heeft aangegeven dat het ligt aan de volgende vier componenten, te weten: het reguleren van de aandacht, het bewustzijn van het lichaam, de controle over emoties en het zelfbewustzijn.

Kortgezegd; meer emotionele balans en daarmee minder stress.

Hoe kan je meditatie het beste toepassen?

Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Maar ik wil jullie wel een paar pointers meegeven.

Mediteer in een rustige ruimte. Dit kan thuis zijn of op werk, dat maakt niet uit. Als de ruimte maar stil is. 

Probeer ook de juiste houding aan te nemen bij het mediteren. Zie foto hieronder:

Women meditation near water - tjuptjup

Zoals je kunt zien heeft de vrouw haar rug recht en zit zij in een kleermakerspositie. De armen dienen rustig langs het lichaam te hangen en de handen kunnen een kom vormen. Zelf plaats ik de handen altijd plat op mijn benen, om zo niet te veel energie van buiten te krijgen, maar meer van binnen.

Kun je, net als ik, niet in een kleermakerszit, schaam je dan niet. Ga dan gewoon liggen op de grond of zitten in een stoel. 

Man liggend aan het mediteren - tjuptjup

De rust straalt er gewoon af!

Vervolgens is het belangrijk dat je consistent mediteert. Pak een vast moment in de dag waarin je mediteert.

Door elke dag te mediteren creëer je een gewoonte en gewoonte creëert vastigheid.

Zelf mediteer ik elke ochtend 20 minuten voor het werk. Dit vind ik fijn omdat ik voor het werk toch niet veel andere dingen kan doen en een echte ochtend mens ben. Zo begin je de dag optimaal.

Aangaande de duur. 

Zelf mediteer ik elke ochtend voor ongeveer 20 minuten. 

Mijn advies is ook om elke dag ongeveer 20 tot 30 minuten te mediteren.

Lukt dat nou niet. Begin dan bij 5 minuten.

Met 5 minuten per dag, en dat 5 dagen lang, zorg je al voor positieve veranderingen in je hersenen.

Ja je leest het goed. Met alleen maar 5 minuten krijg je resultaat. 

Pro tip: Dit kan dus ook gewoon op de WC!

Mister bean meme - tjuptjup

Voortaan dus gewoon wat langer op de wc zitten en laat de mensen ( waaronder Mr. Bean) maar denken. Daar moet je schijt aan hebben. Pun intended.

Meditatie materiaal

Als laatste wil ik je graag verwijzen naar de handgemaakte meditatie content. De muziek is gemaakt door Elise en wij zijn er beide ontzettend trots op.

De meditatie muziek bestaat uit klankenreizen, focusmeditatie en meer. Zeker de moeite waard om te bekijken. Ze zijn allen uitermate geschikt om tot rust te komen en je lichaam en geest te verwennen.

Het enige wat je hoeft te doen is naar de pagina meditatie materiaal te gaan en een account aan te maken.

Bij voorbaat zou ik je alvast willen bedanken voor het gebruiken van onze meditatie muziek ;).

 

 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerdfeedback management tool