Gratis verzending bij je bestelling!

Keurmerk webwinkel

Hoe pas je Ayurveda toe in je leven?


Bij het doen van onderzoek naar de geneeswijze van Ayurveda, ging ik nadenken hoe ik zelf als millennial de manieren van Ayurveda kan implementeren in mijn dagelijks leven. Want erover lezen is één ding, het zelf echt in de praktijk doen, is wat anders. Hierbij mijn manier.

Ayurveda staat voor ‘de wetenschap of kennis van het leven’. Ayurveda is daarom allesomvattend en daarmee belangrijk. De gedachtegoed achter Ayurveda dateert van meer dan 5000 jaar geleden en is daarmee de oudste vorm van geneeskunde. De gedachtegoed is dat enkel in gezondheid de mens zijn volledige potentie kan bereiken. Alles volgens Ayurveda bestaat uit de 5 elementen en je dient deze in balans te brengen binnen jezelf ( Dosha’s). Om dit te doen worden 5 kruiden en leefgewoontes aangeraden.

Ayurveda voor millennials blog - tjuptjup

 

Wat is Ayurveda?

Het woord Ayurveda staat voor ‘de wetenschap of kennis van het leven’. Ayur staat namelijk voor leven en Veda staat voor wetenschap of kennis.

Ayurveda is dus allesomvattend en aangezien het gaat om de wetenschap van het leven lijkt mij dat dus wel belangrijk.

Ayurveda wijsheid vormt de kennis van de eenheid van het leven. Alles wordt  samen gezien. Volgens Ayurvedische opvattingen kan het lichaam niet los gezien worden van de ziel (emoties/verstand) noch de mens met haar omgeving (sociaal leven, verhoudingen en tijdstippen/seizoenen).

Het is een manier van leven waarin balans het allerbelangrijkste is.

 

De geschiedenis van Ayurveda

Ayurveda is een holistische natuurgeneeskunde uit India die al sinds het ontstaan van een menselijke beschaving wordt gepraktiseerd.

Deze beschaving wordt getypeerd als de Vedische beschaving en hun gedachtegoed dateert meer dan 5000 jaar geleden. Ayurveda is dus veel ouder dan het Christendom, Islam of zelfs het jodendom.

De eerste geschriften (Rig-Veda en Atharva-veda_ dateren naar schatting tussen de 2000-3000 v.C.

Ayurveda is daarmee ook de oudste vorm van geneeskunde.

 https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

De basis van Ayurveda

De gedachte achter Ayurveda is dat alleen in gezondheid de mens in staat is zijn doelen (dharma; plichtbesef, artha, kama en moskha) in het leven kan bereiken en zo vooruitgang kan maken voor zichzelf en de mensheid.

Als men tussen de regels leest kan men hier uit opmaken dat het hier gaat om progressie. En om progressie te maken dient men gezond te zijn.

Een van de sleutelwoorden tot gelukkig zijn is: PROGRESSIE

Deze mantra zie je vandaag veel terug komen bij bekende goeroes zoals Tony Robbins en Gary Vaynerchuk. Zelfs in het geweldige boek van Napoleon Hill ‘Think and Grow Rich’ komt het gesluierd terug.

Zij hebben het dan wel op de kaart gezet, maar de Vedische beschaving waren de eerste.

Binnen het Ayurveda wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichaam, geest en omgeving en genezing in Ayurveda gaat dan ook uit van dit grondbeginsel.

Positieve of negatieve invloeden in ons leven beïnvloeden ons lichaam en geest. Wij dienen dan ook deze interne en externe omgevingsfactoren te besturen, en zodoende lichaam, ziel en geest beïnvloeden.

Het resultaat van positieve invloeden is een lang en gelukkig leven. Het is ook om die reden dat Ayurveda veel belang hecht aan het dagelijkse leven, leefgewoontes en voeding die passen bij de persoon.

De kracht van positiviteit en het vinden van balans, zowel innerlijk als extern, zijn binnen Ayurveda niet los te zien van geneeskunde.

 

De 5 elementen binnen Ayurveda

Binnen het Ayurveda wordt vanuit gegaan dat het lichaam (en heel het universum) is opgebouwd uit 5 elementen, namelijk:

  • Aarde (Prithvi)
  • Water (Jala)
  • Vuur (Agni)
  • Lucht (Vayu)
  • Ether (Vayu)

De aarde staat voor onze botten, ons bloed voor water, de spijsvertering voor vuur, onze longen vertegenwoordigen lucht en ether is alles gecombineerd en betreft onze gedachte.

Zo is in wezen het universum terug te vinden in ons lichaam.

IT IS ALL CONNECTED :-0!

Ayurveda voor millennials blog - tjuptjup

De vijf elementen openbaren zich in het lichaam via drie biologische krachten (tri-dhosa’s): de drie bio energieën Vata, Pitta en Kapha. Deze dosha’s zijn als het ware de functie-gebieden van het menselijk lichaam en vormen altijd een samenhang die uniek is aan jou. Ieder mens is ten slotte uniek.

Deze samenhang bepaalt iemand zijn lichaamsbouw, zijn constitutie, karaktereigenschappen, gedragingen, maar ook zijn aanleg voor ziektes.

Het is de kunst voor iedereen om de drie dosha’s in balans te vinden. Dit dient iedereen zelf te onderzoeken en te doen. Kopiëren van gedragingen van eetgewoontes kan je helpen bij het onderzoeken, maar luister naar je lichaam, geest en ziel. Jij weet ten slotte zelf wat het beste is voor je.

Zelf ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat mijn slokdarm en maag slecht reageren op vet eten. Ik kan dan wel 1 uur last hebben van mijn maag. Het volgen van het vleesdieet van Jordan Peterson is dan natuurlijk niet een goed idee XD.

 Door een Dosha-test af te leggen kwam ik op het volgende uit:

 Dosha test; Ayurveda voor millennials blog - tjuptjup

Het was een simpele test. Maar zo op eerste gezicht blijk ik dus al in balans te zijn. Is dat even meegenomen 😉.

Ik ben het eens met het resultaat uit de test. Zelf gedij ik goed bij regelmatige beweging door de week heen. Niet dat ik een top atleet ben, maar ik sport wel 3 keer per week. 1 keer bij fysiotherapie en 2 keer in de week ga ik zwemmen. Ook fiets ik bij mooi weer naar mijn werk.

Als ik niet kan bewegen en ik last heb van stress kan ik soms iets te veel mijn hoofd laten hangen. Ook dit komt terug in de test. Gelukkig heb ik mediteren ontdekt en pep ik mijzelf steeds sneller op.

Ik zou zeggen doe zelf de test en kom erachter wat jouw voornaamste Dosha is.

 

De kruiden die gebruikt kunnen worden

Binnen de Ayurvedische geneeswijze worden naar schatting 80.000 soorten planten gebruikt. In de oude Vedische geschriften worden veel van deze geweldige kruiden genoemd, welke vandaag de dag nog steeds gebruikt worden.

Deze kruiden kunnen worden toegevoegd bij een gerecht of via thee of in de vorm van voedingssupplementen worden ingenomen.

Om het overzichtelijk te houden zal ik het houden bij 5 kruiden die je kunt gebruiken in het dagelijks leven.

1. Ashwagandha 

Ik zal beginnen met ashwagandha, het meest gevraagde supplement bij ons en te verkrijgen als voedingssupplement: Organic India Ashwagandha.

Ashwagandha wordt al sinds het ontstaan van Ayurveda gebruikt. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat de wortel goed is tegen stress en depressie en een krachtig adaptogeen is.

Het wordt zelfs vergeleken met de spierontspanner Lorazepam, die wordt voorgeschreven om angst tegen te gaan. En omdat ashwagandha een natuurlijk kruid is geeft het  geen bijwerkingen van chemische medicijnen.

Zelf prijs ik ashwagandha ook de hemel in. Ik ervaar sereniteit bij het gebruik van ashwagandha.

2. Heilige basilicum (Tulsi)

De bekendste Ayurveda kruid is het heilige basilcum  (Tulsi). Hierover heb ik reeds geschreven in mijn blogHet heilige basilicum ( Tulsi). Dus als je meer wilt weten over tulsi zou ik zeker die blog lezen.

In het kort.

Tulsi is net als de ashwagandha een sterk adaptogeen. Het heilige basilicum wordt hoofdzakelijk gebruikt om de stemming te ondersteunen, ontspanning te bevorderen en stress te verminderen.

Onderzoek in het afgelopen decennium toont aan dat de tulsi  goed is voor metabolisme, ondersteuning van het immuunsysteem, bescherming tegen verschillende vormen van straling, antimicrobieel en anti diabetisch.

3. Kurkuma

Kurkuma betreft een specerij en wordt zowel medisch als culinair gebruikt.

Kurkuma is ontstekingsremmend, houdt hart-en vaatstelsels gezond, is een sterk antioxidant, beschermt tegen Alzheimer, goed voor diabetici en helpt voedsel beter te verteren.

Voor uitgebreide informatie verwijs ik je door naar mijn blog Wat is kurkuma?

Zeker de moeite waard om te lezen.

4. Amalaki

De amalaki is een echte krachtpatser.

De vrucht van de amalaki-boom is een van de grootste natuurlijke bronnen van vitamine C. Deze vorm van natuurlijke vitamine C is zeer goed opneembaar door het lichaam.

De vrucht van de amalaki bevat per 100 gram maar liefst 800 milligram vitamine C, dat is maar liefst 20 keer meer dan sinaasappelsap.

 5. Gotu Kola

De gotu kola, ook wel bekend als Aziatische waternavel, is een plant welke aan eten kan toegevoegd worden. De plant is zelfs te gebruiken in smoothies. Lekkerrr…

De belangrijkste geneeskracht van gotu kola zit hem in zijn uitwendige werking. De plant werkt wondhelend en het bevordert de vorming van nieuw bindweefsel. In het weefsel zitten haarvaten; gotu kola stimuleert eveneens de aanmaak van nieuwe haarvaten.

De belangrijkste geneesaanwending betreffen de uitwendige werking van Gotu Kola.

 

Hoe je Ayurveda in het dagelijks leven kunt toepassen

En nou gaan we alles mooi toepassen in ons dagelijks leven.

Want het is een ding om erover te lezen, het is een ander om het daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. Want anders heb je er niets aan.

Dit zijn de stappen die ik zou volgen en de voorbeelden zijn hier en daar toegespitst op mij, omdat zo het verhaal naar mijn mening beter overkomt.

Stap 1 

De eerste stap is om te beginnen met mediteren.

 Ayurveda en mediteren - tjuptjup

 

Mediteren zorgt ervoor dat je meer bewust wordt van jezelf. En hiermee bedoel ik zowel over je geest als je lichaam.

Als bijvoorbeeld iets je dwars zit neem je door het mediteren daar de tijd voor. Heb je bijvoorbeeld last van je onderrug, dan ga je door het mediteren daar meer over nadenken. Wellicht kom je tot de conclusie dat je te weinig sport en te veel zit op je werk. Ook kun je het geraas in je hoofd minderen. Wat weer zorgt voor minder stress en voor een betere algemene gezondheid

Dit zijn natuurlijk voorbeelden, maar je snapt wat ik bedoel. Door te mediteren word je meer bewust van zaken.

Stap 2

Nou je meer begrip hebt voor je geest en lichaam weet je waar jouw pijnpunten liggen.

Het is nu zaak om dit aan te pakken. Wees niet te hard voor jezelf. Elke kleine stap is er één.

Stap 2 betreft het aanpakken van gewoontes.

Door te mediteren kwam ik erachter dat bepaalde klachten kwamen door oververmoeidheid. Doordat ik een zondag te veel had gewerkt aan een project ( niet deze :P) had ik de maandag en dinsdag last van mijn maag en darmen.

Dus voortaan werk ik zondag niet meer de hele dag aan een project. Nee, nee, ik heb met mijzelf afgesproken dat dit maximaal 2 uur zal zijn. En als ik merk dat ik moe word stop ik direct.

Tijdens deze zelfde periode merkte ik ook dat ik al te lang niet had gesport. Wel 4 weken niet. Ook dit maakte mij futloos, en dan vooral in de avond. ( Tevens genoemd in mijn Dosha-test)

Inmiddels heb ik ook dit probleem aangepakt door naar werk te fietsen.

Kijk en dan maak je vooruitgang. Dit kun jij ook, vergeet dat niet!

Stap 3

En de laatste stap betreft voeding en kruiden.

Want dat voeding een grote impact heeft op ons welzijn is alom bekend, maar wordt nog niet door iedereen nageleefd.   

Mijn advies is om dit wel te doen. Vaak weet je het nog niet, maar door een paar keer met verschillende diëten te spelen kom je er wel achter.

Bij de juiste voeding, die past bij jouw lichaamstype

Vooral voor mensen die een gevoelige maag of darmstelsel hebben kunnen hier baat bij hebben.

Ik heb bijvoorbeeld door mijn ziekte ( de ziekte van Lyme) last van mijn darmen.

Aldoende kwam ik er in Madrid achter dat vet eten niet meer gunstig is voor mijn darmen. Ik kon er zelfs een nacht niet door slapen. Dit wist ik toen niet, maar nu gelukkig wel.

En om mijn onrust hierover de verminderen ben ik het supplement ashwagandha gaan gebruiken.

Tjaka, direct resultaat. Ik voelde mij door het gebruik van de kruid ashwagandha beter in mijn vel zitten.

  

Conclusie

And there you have it folks.

Ayurveda is een prachtige wetenschap, welke ons handvatten geeft voor het leven. Het gebruikt al eeuwen een van de meest geweldige kruiden ter wereld.

Door te mediteren en ons bewust te worden van onszelf zullen wij onze hoogste potentie bereiken.

En door te mediteren, gewoontes aan te passen en door voeding zullen wij progressie maken.

Dezelfde progressie die ons gelukkig zal maken.

 

Bedankt voor het lezen!

Nameste.

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F 

 

 

Bronnen

www.ayurveda-agn.com

www.ayuhuid.nl

www.hr.harvard.edu


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerdfeedback management tool