Gratis verzending bij je bestelling!

Keurmerk webwinkel

Iets nieuws leren. Hoe?! - De Feynman Techniek (2020)


Iedereen is wel bezig met het leren van iets nieuws. Of je daarvan bewust van bent of niet. Het is alleen wel even de vraag hoe wij het beste iets nieuws kunnen leren. Want hoe leren wij iets nieuws en wat is dan de beste manier?

Lastige vragen maar gelukkig zijn er antwoorden 😉. Het antwoord is ooit gegeven door Richard Feynman en zijn quote “ If you want to master something, teach it.” is allesomvattend. In deze blog zal ik je alles vertellen over de Feynman Techniek en je leren hoe je iets snel kan leren.

Richard Feynman - tjuptjup

1e foto: Richard Feynman

Wat is leren?

Zoals te lezen is op Wikipedia:

Leren is het zich eigen maken van nieuwe, of het aanpassen van bestaande, kennis, gedrag, vaardigheden of waarden.

Leren betekent dus niets anders dan het eigen maken van nieuwe zaken.

De Feynman Techniek

Oké, nu weten wij wat leren is. Maar hoe leren wij op de beste manier?

Nou dat gaat via de Feynman techniek.

Allereerst wil ik even vertellen van wie de techniek is.

De techniek is genaamd naar Richard Feynman, te zien op de 1e foto.

Richard Feynman was een Amerikaans natuurkundige en Nobelprijswinnaar. In 1965 won hij de Nobelprijs voor zijn werk in kwantumelektrodynamica.

Naast het zijn van een geweldige wetenschapper was hij ook een befaamde leraar. Door zijn uitmuntende didactische vaardigheden werd hij ook wel ‘the great explainer’ genoemd.

Hij werd de geweldige uitlegger genoemd omdat hij uiterst complexe materie heel duidelijk en simpel kon uitleggen. Zaken werden door hem simpel.

Dit was ook altijd zijn streven in zijn eigen werk. Hij zou kosten wat kost de moeilijke materie op een simpele manier verklaren.

Richard Feynman geloofde echt dat als je iets niet simpel kunt uitleggen je het helemaal niet begreep.

En dat is dus de reden waarom deze techniek de Feynman techniek wordt genoemd.

Bewijs

Het bewijs is geleverd in 1960’s ontwikkelde leerpiramide door de NTL Institute in Bethel, Maine en is als volgt:

Leerpiramide
2e foto: Leerpiramide


Zoals je kunt zien leer je het meeste als je de materie aan andere uitlegt.

De reden hierachter ligt aan een paar dingen. Allereerst doordat wij de materie herhalen en door ons sociale brein. Met sociale brein worden twee zaken bedoeld. Het eerste is dat mensen in algemene zin bang zijn om te presenteren en deze angst ervoor zorgt dat het brein actiever is en daarmee meer onthoud. Het tweede is dat mensen sociale dieren zijn en graag andere helpen, doordat wij het aan andere moeten uitleggen zullen wij het logisch en simpel maken in ons brein.

De stappen

  1. Pak papier en schrijf de titel van het concept op.

Ten eerste ga je de titel van het concept opschrijven.

In mijn voorbeeld heb ik gekozen voor het vijfkrachtenmodel van Porter. Dit model heb ik gekozen omdat ik het model goed ken.

De Feynman Techniek - tjuptjup

3e foto: Titel concept

  1. Schrijf het concept in hele makkelijke taal uit. Geef ook voorbeelden.

De volgende stap is om het concept in hele makkelijke taal uit te schrijven. Houd in je achterhoofd dat zelfs een kind van 5 het dient te begrijpen.

Zie afbeeldingen voor het uitgeschreven concept van het vijfkrachtenmodel en een voorbeeld. Voor mijn voorbeeld heb ik de Accountancybranche genomen.

De Feynman Techniek - tjuptjup

4e foto: uitgeschreven concept

De Feynman Techniek - tjuptjup

5e foto: uitgeschreven voorbeeld van concept 

  1. Identificeer lastige onderdelen en ga terug naar de theorie.

Probeer bij het uitschrijven van je concept de verschillende onderdelen van de theorie te onderscheiden en te beoordelen.

Als je vind dat je bepaalde onderdelen nog niet helemaal begrijpt, heeft het de aanbeveling om terug te gaan naar de theorie.

  1. Lees je tekst aandachtig en daag jezelf uit om de moeilijke termen te vervangen met makkelijke termen.

Als je moeite hebt om het makkelijker uit te schrijven ga je terug naar de theorie. Dit geeft namelijk aan dat je het concept nog iets te veel hebt aangenomen en nog niet helemaal begrijpt.

Dit is ook niet iets om te schamen. Als het concept uiteindelijk maar uit te leggen is aan een kind van 5 jaar.

Conclusie

Iedereen wil wel eens iets nieuws leren. De beste methode daarvoor is de Feynman Techniek. De Feynman Techniek is bedacht door de gelijknamige professor dr. Feynman. Ricard Feynman geloofde namelijk dat als je pas iets helemaal begreep als je het simpel kon uitleggen. Deze gedachte is ook wetenschappelijk bewezen en gedestilleerd in de leerpiramide, zoals te zien op foto 2. Door de NTL institute in Bethel, Maine is bewezen dat mensen 90% leren als ze het uit moeten leggen aan andere. Dit komt vooral door ons sociale brein. De Feynman Techniek bestaat uit 4 stappen en forceert je om je concept in korte duidelijk taal uit te schrijven. Een goede graadmeter is dat je concept begrepen moet worden door een 5 jarige.

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F 

 

 

Bronnen

https://www.youtube.com/watch?v=_f-qkGJBPts

https://www.tumult.nl/onderzoek-toont-aan-onthouden-gaat-beter-als-je-het-aan-een-ander-moet-uitleggen/

https://www.reptoir.nl/zo-onthoud-vanaf-nu-90-procent-leert/


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerdfeedback management tool