Gratis verzending bij je bestelling!

Keurmerk webwinkel

Mindful thuiswerken? Lees hier hoe


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn veel mensen genoodzaakt om thuis te werken. En dit is ook alleen maar goed om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Enkel is het wel zo dat je dan de hele tijd op elkaars lip zit en je moeilijker afstand kunt nemen van je werk na werktijd. Je bent namelijk de hele tijd op je nieuwe kantoor. De vraag die wij in deze blog gaan beantwoorden is dan ook ‘Hoe kan ik mindful thuiswerken?’.

Thuiswerken is iets wat een groot genot kan zijn. Ook in deze tijd. Enkel zijn wij niet gewend om de hele week thuis te werken. Om dit mindful te doen is een ochtend ritueel zeer belangrijk. Zorg voor een vast ritme. Verwijder alle stoorzenders en zorg ervoor dat je werkplek een heiligdom is. Tijdens en na het werk kun je jezelf belonen. Beloon jezelf ook, want dat zal je voldoening geven.

 Man thuis aan het werken - tjuptjup

Ochtend ritueel

Het is van essentieel belang dat je een ochtend ritueel krijgt.

Neem ook de tijd voor de ochtend en het ritueel. Zet de wekker een kwartiertje eerder als het allemaal krap voelt.

Ook al hoef je nergens op een specifieke tijd te zijn, als je ervoor zorgt dat je een vast ochtend ritueel hebt zal dit je enorm helpen door de dag heen.

Je krijgt er gewoon een boost van!

Een goed ochtend ritueel begint al met de avond daarvoor.

Ja echt.

De ochtend begint de avond daarvoor 😉.

Hiermee bedoel ik dat je op tijd naar bed moet gaan en op een vast tijdstip moet opstaan. Ieder mens is gesteld op een vast ritme. Ook jij.

Doe je dit niet en ga je op hele wisselende tijden naar bed en sta je daarbovenop ook nog eens op wisselende tijden op, dan zul je dat de volgende dag echt merken.

Het volgende wat ik je aanraad is misschien gek, maar zorg ervoor dat je elke dag je bed opmaakt. Meteen als je wakker wordt is het eerste wat je kunt doen je bed opmaken. Door deze taak meteen te doen krijg je meteen een voldaan gevoel. Probeer het maar.

Als ontbijt raad ik je aan om een gezond ontbijt te nemen. Zorg ervoor dat het ontbijt goed vult. Het ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd op een dag.

Door het nemen van een gezond ontbijt zul je extra fris de dag doorgaan.

Mijn ontbijt bestaat uit het volgende:

  • 2 gebakken eieren;
  • 1 bak fruit;
  • 1 handjevol noten.

Kijk nou eens hoe lekker dat eruit ziet, mmmmmm 😋

Gezond ochtend ontbijt - tjuptjup

Na het fijne ontbijt raad ik je aan om net als normaal klaar te maken voor de dag.

Ook al ziet niemand je kleding, door je ‘werk’ kleding aan te doen zal je brein schakelen naar werk stand en zul je productiever zijn.

Als laatste raad ik je aan om te sporten en/of yoga en/of te mediteren in de ochtend. Er is niets zo fijn dan om te bewegen voor het werk. Yoga en mediteren zorgen ervoor dat je zen begint met werken.

Voor meer informatie over mediteren raad ik je onze meditatiepagina aan.

Heerlijk!

De bekende stoorzenders

Andere.

Wellicht dat je het al weet, maar de grootste stoorzenders zijn andere. Normaal zullen dat je collega’s zijn, maar thuis zijn dat dus je huisgenoten. Hierbij tellen huisdieren mee.

Jezelf en andere kunnen je werk en rust ook verstoren via je mobiel. Leg je mobiel dan ook weg. Zelf werk ik op zolder en ligt mijn mobiel daarom helemaal beneden. De afstand zorgt ervoor dat ik niet geneigd ben om te kijken.

De mail zou ik inplannen. Dus zeg tegen jezelf ‘Om 10:00, 12:00 en om 15:00 bekijk ik de mail.’ De rest van de tijd staat de mail uit.

Het lastigste wordt het internetgebruik. Je kunt namelijk zo afdwalen op YouTube of enig ander website.

Als het werk het toelaat zou ik je adviseren om dan ook wifi uit te schakelen. Maar het kan natuurlijk zijn dat je altijd online moet zijn vanwege de software die je gebruikt. Het advies is dan om zoveel mogelijk een werklaptop te gebruiken en tegen jezelf te zeggen dat je geen nonsens gaat doen op je werklaptop. Op deze manier houdt je ook op deze manier werk en privé gescheiden.

Bij het ontbreken van een werklaptop dien je enkel discipline te hebben.

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F  

Je werkplek

Zorg voor een speciaal ingerichte werkplek. Dus een gewoon bureau met een fijne bureaustoel.

Het dient afgesloten te worden. Andere mensen mogen niet op jouw thuiskantoor komen zonder jouw toestemming.

Mijn advies is ook om je werkplek schoon te houden. Geen onnodige prullaria op je bureau en enkel zaken die je de dag gebruikt.

Dit zorgt ervoor dat je hoofd zo leeg blijft en je geen stress ervaart door je bureau.

Zie het als een heiligdom dat rein dient te blijven.

Dit geldt trouwens ook voor je digitale werkplek. Alle onnodige folders beoordelen, archiveren of zo nodig verwijderen.

Beloon jezelf. Be happy 😊

Het is belangrijk dat je jezelf beloond voor je geleverde werk. Door jezelf te belonen zul je ook productiever werken, want je hebt iets om naar uit te kijken. Als je jezelf te veel tijd geeft zul je daarmee alleen maar je taken uitsmeren over de gegeven tijd. Dit heet ook wel Parkinson’s law.

Een van de beloningen die ik mijzelf geef is het nemen van 15 min pauzes. Je merkt zelf het beste wanneer je een pauze nodig hebt.

Een andere beloning die ik mijzelf geef is een rondje lopen of een stuk fietsen in het bos.

Zo ben je even weg van je werk en kun je genieten van de mooie natuur.

Ook heel mindful.

bosgebied - tjuptjup

Weer een andere beloning die ik mijzelf geef is een gezelligheidsbeloning.

Door met vrienden en familie op bepaalde tijden af te spreken. Zeg in de namiddag of in de avond. Forceer ik mijzelf op een goede manier om productiever te zijn gedurende de dag. Ik zie het samen zijn dan ook als een beloning die ik verdien als ik op tijd alles af heb.

Ik heb echt gemerkt dat ik dan veel productiever mijn dag besteed.

Het geeft dan ook een voldaan en compleet gevoel als ik mijn gestelde doelen haal voor de dag.

De strekking van deze ‘beloningsfilosofie’ is dat je beloningen kiest waarmee je gelukkig bent.

Neem sowieso wel genoeg pauzes. Deze rust momenten zullen zich terug verdienen.

Conclusie

Door het hebben van een ochtend ritueel zal ieder mens beter presteren en zich beter voelen door de dag heen. Ga elke dag even laat naar bed en sta elke dag op dezelfde tijden op. Mijn grootste advies is om in je ochtend ritueel yoga, sporten of meditatie te integreren. Alle 3 zorgen ze ervoor dat je zen begint aan je dag. Tijdens het werk dien je vrij te zijn van de bekende stoorzenders en je werkplek dient een heiligdom te zijn die rein is. Tijdens en na het werk dien je jezelf te belonen met zaken waar jij gelukkig van wordt. Mijn persoonlijke favoriet is het maken van een wandeling in het bos.  

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

 

 

Bronnen

https://www.frankwatching.com/archive/2020/03/16/thuiswerken-tips/

https://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_law

https://money.howstuffworks.com/10-real-world-tips-work-home.htm


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerdfeedback management tool