Gratis verzending bij je bestelling!

Keurmerk webwinkel

Ontslagen door het coronavirus... Wat te doen en het te volgen stappenplan


Zoals de titel al zegt. Ik, Jordi van Ravesteijn, ben ontslagen door de gevolgen van het coronavirus. Ze hebben mij in mijn proeftijd ontslagen.. coronaontslag. Daar zit je dan thuis, bij je ouders. Het is gewoon gv** K **!

Vanaf 1 maart ben ik begonnen bij een stichting in Dongen, Noord-Brabant. Ik had het zo naar mijn zin. Eindelijk werk gevonden wat goed voelde en waar ik paste. Ze waren ook heel enthousiast. Iedereen was fan van elkaar. Maar toen kwam het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd. Puff, and it’s gone. Ontslagen. Je bent als werknemer veelte afhankelijk van je werkgever en de branche. En daar heb ik wat over te vertellen in deze blog. Ik zal je mijn kijk erop geven en het stappenplan geven om dit zelf noooooiiit zo mee te maken.

Ontslagen moedeloze Jordi - tjuptjup

De situatie

De situatie is als volgt.

Per 1 maart ben ik gestart bij een stichting in Dongen die zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De missie van de stichting is dan ook:

“De stichting realiseert werkplekken (betaald en onbetaald), met focus op en actieve begeleiding tot ontwikkeling, voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt binnen het reguliere bedrijfs- en organisatie leven.”

Een heel mooi streven. Ze hebben qua concept ook echt goud in hun handen. Enkel niet het financiële inzicht…

Maar daar was ik natuurlijk voor aangenomen. Ik ben alleen twee jaar te laat gekomen.

Het is namelijk zo dat de stichting in 2019 900K omzet genereerde, maar ook ruim 700K personeelskosten had.

Het is ook zo dat de stichting gebonden is aan een peperduur CAO, bijna zo duur als de CAO van de bouw.

Daarnaast stijgt de omzet elk jaar maar met 1-2% per cliënt. Dus de enige manier die meer omzet genereerde was het laten groeien van het aantal cliënten. Dus de breedte in. Met als gevolg ook weer meer peperdure werknemers.

En om het af te maken werd er geld uitgegeven alsof ze in het parlement zaten…

Geen winstberekening per cliënt, geen budgetten, helemaal niets.

Dus toen het coronavirus om de hoek kwam kijken was het even schrikken. Want van de 71 cliënten zijn er 25 op basis van een variabel contract. Met andere woorden. De stichting krijgt pas betaald als de cliënten komen. Zoals iedereen weet mogen deze cliënten niet meer komen en kost het de stichting elke week 6K.

Gepaard met allemaal vaste medewerkers, geeft dat een financiële flexibiliteit van lik mijn vestje.

Het genomen besluit door een ander

Ineens kreeg ik 14 maart 2020 zaterdagochtend een whatsapp bericht van Judit, met de vraag of ik die middag om 15:30 tijd had, want ze wilde iets met mij bespreken.

Mijn intuïtie zei meteen, mmmm. Dit is raar. Het zou toch niet?!

En na 10 minuten wist ik het eigenlijk wel zeker. Als het namelijk direct over het coronavirus of de financiën gaat zouden ze dat benoemen.

Dus ik ging daar naar toe met een naar voorgevoel.

Toen Judit begon met spreken wist ik genoeg...

Ze zei namelijk het volgende: Wij hebben gisteren crisis overleg gehad en hebben daar scenario’s, financiële scenario’s besproken..

De rest hoefde ze niet meer te zeggen.

En wie stond er boven aan op de bezuinigingslijst?

Yours truly

En ik snap het op zakelijk vlak hoor. Ik kost ook 3,2K per maand en ik zit nog in mijn proeftijd, dus moet nog veel weten van de stichting. Het is alleen gewoon K U T!

Voor iedereen is het gewoon een nare tijd, ook voor de mensen die nog werken voor de stichting.

Als het heel erg tegenzit kan de stichting over 2 maanden failliet zijn. Iets wat niemand wil. Want zoals ik al zei ze zijn op zorgvlak heel goed bezig en zijn ze geweldig. Enkel niet op financieel vlak XD.

Mijn steun gaat dan ook naar Judit, de directeur-bestuurder van de stichting. Zij dient nou al deze moeilijke besluiten te nemen.

Ze betreuren ook hun besluit en zullen mij elke week op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Ze hopen dan ook dat ze financiering krijgen en ze over 2 maanden mij weer (gedeeltelijk) aan kunnen nemen.

Laten wij het hopen.

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

Mijn gevoel

Bij het horen van mijn ontslag wist ik even niet wat mijn gevoel was.

Dat wist ik wel toen ik thuis kwam.

Ik heb wel 15 minuten zo hard staan schreeuwen dat ik sterren begon te zien.

Ik WAS ZO KWAAD, ECHT KWAAD

Want de realiteit is gewoon dat als je werknemer bent je niets te willen hebt. Je bent gewoon altijd slachtoffer. Altijd!

Het was zelfs zo erg dat ik boven even heb staan huilen.

Het genomen besluit door mij!

Vrouw met vuist omhoog silhouette - tjuptjup

Ik was al onder de indruk dat je als werknemer niets te willen hebt en dat is alleen maar toegenomen. Ik zal er dan ook alles aan doen om in 3-5 jaar niet financieel afhankelijk te zijn van wie dan ook.

Ik spreek dan ook jou aan, de lezer, om hetzelfde te doen.

STOP MET SLACHTOFFER TE ZIJN!

Begin naast je baan met ondernemen, weest niet bang. Veiligheid is er niet. Risico houd je altijd. Door te ondernemen leer je zo veel en wordt je zelfredzaam.

Begin ook met investeren, dit kan in vastgoed of in aandelen. Op moment van schrijven zijn de aandelen, van hun top op 19 februari, met 35,5% gedaald. En het einde is nog niet inzicht.

Dit is dan ook juist het moment om actie te ondernemen. Spreid je inkomstenbronnen, wees niet afhankelijk van 1 bron.

STOP MET SLACHTOFFER TE ZIJN!

Stappenplan

Om het duidelijk en simpel te maken is dit het stappenplan:

  1. Toon je emotie. Schreeuw het uit en zoek steun bij vrienden en familie. Je emotie opkroppen heeft geen zin;
  2. Vraag WW-uitkering aan bij het UWV. Dit kan via deze link;
  3. Morgen is er weer een dag en weer ander werk. De mensheid gaat het wel redden en jij ook;
  4. Begin met zelfontwikkeling en ondernemen/investeren! Zorg ervoor dat je nooit meer slachtoffer wordt van welke situatie ook. Mentaal en fysiek. Ben niet afhankelijk van je werkgever of je branche.
  5. Vergeet het stappenplan niet en blijf bezig!

 

Conclusie

Er gaan nog meer ontslagen volgen. KLM heeft, heel toevallig en bijna cynisch grappig, ook in het weekend van 14 en 15 maart besloten om mensen te ontslaan. Wel te verstaan 2.000 medewerkers. Dit gaan ook meer bedrijven doen. Het gene wat ik wil, beste lezer, is dat je dit betoog ten harte neemt en actie onderneemt. Ik ga me nu maximaal storten op mijn onderneming en wil dat je ook gaat ondernemen en investeren.

Als je last hebt van corona-angst kun je mijn blog 'Angst door het coronavirus? Lees hier wat je eraan kunt doen!' het beste lezen. Daarin staat heel duidelijk in wat je kunt doen tegen corona-angst.

Bedankt voor het lezen en mocht je meer informatie willen of heb je zelf nog vragen aan mij, mail dan naar info@tjuptjup.com of laat een reactie achter in de comments. 

 

Het zou iedereen en mij heel erg helpen als je deze blog deelt met zoveel mogelijk mensen. Dit kan per whatsapp, per mail of op social media. Het maakt niet uit. Geef de boodschap door.

 https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

 

 

 

Bronnen

https://zakenreis.nl/luchtvaart/air-france-klm-vrijwel-plat/

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

https://www.uwv.nl/particulieren/direct-doen/aanvragen-ww-uitkering.aspx

Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerdfeedback management tool