Gratis verzending bij je bestelling!

Keurmerk webwinkel

Wat is kurkuma?


Ter gelegenheid van onze twee nieuwe prachtige producten Turmeric Formula en Tusli Turmeric Ginger Thee zal ik jullie alles vertellen over kurkuma ( ook wel bekend als geelwortel). Want wat is Kurkuma eigenlijk?

Kurkuma is een specerij welke gewonnen wordt uit de gelijknamige plant kurkuma uit India. kurkuma wordt zowel culinair als medisch gebruikt. Vooral in Oosterse landen dient kurkuma voor het bestrijden van verschillende kwalen. Kurkuma is ontstekingsremmend, houdt hart-en vaatstelsels gezond, is een sterk antioxidant, beschermt tegen Alzheimer, goed voor diabetici en helpt voedsel beter te verteren. Een hoop mooie eigenschappen welke in deze blog zijn uitgediept.

 Foto van kruiden - tjuptjup

Voedingswaarde van kurkuma

Laten wij bij het begin beginnen. Kurkuma bevat de essentiële vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K. Ook zitten er de mineralen ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink in.

Door de vele voedingswaardes wordt kurkuma terecht als ‘super food’ aangemerkt. Maar het leuke is, is dat dit niet alles is. Er zitten namelijk ook stofjes in die de kurkuma speciale krachten geven.

 

De kracht van Kurkuma

Kurkuma krijgt zijn speciale krachten van de stofjes genaamd curcuminoïden ( belangrijkste medicinale stoffen). De belangrijkste curcuminoïde is curcumine.

Binnen de Indiase ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde wordt kurkuma van origine ingezet voor het behandelen van diverse gezondheidsproblemen zoals leverziekten, maagdarmklachten, eczeem, candida, reuma en gebitsproblemen.

Modern onderzoek ondersteunt ook het idee dat kurkuma krachtige helende eigenschappen heeft.

Laten wij een paar van die wetenschappelijk onderbouwde krachten nader onder de loep nemen.

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F

1. Kurkuma vermindert het risico op hart-en vaatziekten

Kurkuma zorgt ervoor dat het risico op hart-en vaatziekten sterk vermindert. Dit is natuurlijk geweldig nieuws, want in Nederland zijn maar liefst 1,4 miljoen hart-en vaatpatiënten. Het is zelfs doodoorzaak nummer één.

Hart-en vaatziekten ontstaan onder andere door ontstekingen. Gelukkig is kurkuma ontstekingsremmend.

Kurkuma geeft namelijk een beschermlaag over alle hart-en bloedvaten.  Dit heet de endoltheelfunctie.

Als de endoltheelfunctie niet juist werkt, kan dit leiden tot hoge bloeddruk, bloedstollingen en hartziekten.

Uit diverse studies blijkt dat kurkuma de endoltheelfunctie verbetert en daarmee neemt het risico op hart-en vaatziekten af.

 2.Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Het is algemeen bekend dat wij te veel suiker binnen krijgen door onze voeding. Zelfs ons brood heeft te veel suiker in zich. Dit komt omdat suiker een goedkope grondstof is en verslavend werkt.

Uit onderzoek is ook gebleken dat suiker ontstekingen veroorzaken in ons lichaam.

Wij zijn dus simpelweg verslaafd gemaakt aan suiker door de hebzucht van onze fabrikanten….

 De grootste kracht van kurkuma ligt hem gelukkig in het feit dat het ontstekingsremmend werkt.  Kurkuma kan dus voor veel chronische ziekten positief werken.

 3. Curcumine beschermt tegen Alzheimer

Een van de nieuwste volksziektes is Alzheimer. Alzheimer zal helaas ook steeds vaker voorkomen omdat wij met zijn allen steeds ouder worden.

Oxidatieve stress of ontstekingen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Curcumine heeft een gunstig effect op oxidatieve stress en bij ontstekingen.

Een andere oorzaak is een giftig eiwit welke zich tussen de hersencellen nestelt en de hersenfunctie aantast. Dit proces kan jaren voor de diagnose van Alzheimer ontstaan.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat curcumine kan helpen bij het opruimen van dit eiwit.

 4. Curcumine is een krachtig antioxidant

Doormiddel van ons voedsel krijgen wij soms oxidanten/vrije radicalen binnen. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Wanneer de vrije radicalen schade veroorzaken heet dat oxidatieve stress. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken.  

Antioxidanten halen deze vrije radicalen weg. Curcumine is een krachtig antioxidant omdat het de veroorzakers van oxidatie kan bestrijden.

Ook bevordert kurkuma de aanmaak van ons lichaamseigen antioxidant zodat dit het positieve effect alleen maar vergroot.

 5. Kurkuma helpt voedsel beter te verteren

Uit diverse studies is gebleken dat kurkuma wel eens kan helpen met het beter verteren van voedsel. De studies suggereren dat kurkuma de vetverbranding en de werking van de galblaas stimuleert.

De stof curcumine zou tevens een bijdrage leveren aan het voorkomen van maagzweren.  

Vrouw geniet van eten - tjuptjup

Is dat toch fijn voor je maag :D.

 6. Kurkuma helpt reguleren van de bloedsuikerspiegel

De meest voorkomende vorm van diabetes is type 2. Type 2 diabetes ontstaat door overgewicht, door verkeerd en te veel te eten. De lichamen van mensen met diabetes type 2 zijn minder goed in staat om de bloedsuikerspiegel te reguleren.  

Maar kurkuma to the rescue. Uit diverse onderzoeken op mensen is gebleken dat kurkuma helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 

Kurkuma in combinatie met medicijnen

Zoals je kunt lezen heeft kurkuma veel positieve impact op de gezondheid van iemand. Echter is er wel een grote maar.

In een recent artikel van het Erasmus MC (niet de minste) geven onderzoekers aan dat kurkuma de geneesmiddel-spiegel verlaagd van hormoontherapie tamoxifen bij borstkanker-patiënten.

Arts-onderzoeker Koen Hussaarts van de onderzoeksgroep geeft aan dat de werkzaamheid van de therapie gemiddeld met 13%, maar in sommige gevallen zelfs met meer dan 30% wordt verlaagd bij gebruik van kurkuma-tabletten.

Dus ik raad het dan ook bij deze ten strengste af om kurkuma te gebruiken als je op dit moment wordt behandeld voor borstkanker of enige andere vorm voor kanker. Of overleg in ieder geval even met je behandelend arts.

Kurkuma bijwerkingen

Bij normaal gebruik geeft kurkuma (nauwelijks) bijwerkingen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als twee glazen kurkuma thee per dag drinkt of tweemaal per dag twee kurkuma supplementen slikt.

Pas bij overmatig gebruik kunnen de volgende bijwerkingen opkomen:

  • Kurkuma werkt bloed verdunnend.
  • Kurkuma de werking van aspirines kan beïnvloeden.

Ik raad het ook aan om met je arts te overleggen over het gebruik van Kurkuma als je bloedverdunners slikt of als je lever-maag-, of galproblemen hebt.

Hoeveel Kurkuma neem je per dag?

Nou is natuurlijk de volgende vraag: ‘Maar hoeveel Kurkuma neem je dan per dag?’

Geen nood. Ik heb het antwoord :D.

Voor een positief effect bij de producten van Organic India – kuch kuch, toevallig te koop op deze mooie website -  wordt het volgende aangeraden:

Bij thee twee à drie glazen per dag.

Bij supplementen tweemaal twee supplementen.

Zelf houd ik dit regime ook aan en ben ik daar tevreden mee.

De realiteit - Conclusie

Laten we het eens mooi gaan samenvatten.

Kurkuma is een specerij welke voornamelijk gewonnen wordt in India. Kurkuma heeft ook een lange historie in het oosten, waar het bekend staat om zijn helende krachten.

De kurkuma plant bevat de belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K en levert de essentiële mineralen ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink. Een echte topper dus zo te horen.

De kracht van kurkuma zit hem voornamelijk in het stofje curcumine welke vele positieve effecten heeft op ons lichaam.   

Al is er wel een ding.

Als je op dit moment onder behandeling bent voor kanker, en dan met name voor borstkanker, raad ik het ten strengste af om kurkuma te gebruiken. Maakt niet uit of het per capsule of via het drinken van thee wordt ingenomen. Kurkuma zou namelijk je behandeling kunnen tegenwerken.

Dat gezegd hebbende raad ik kurkuma zeker aan.  

Ook al geeft het internet vele verschillende meningen. Jij bent diegene die het beste kan bepalen of kurkuma goed voor je is of niet. Probeer het gewoon voor 2 maanden.

Zelf sta ik er ook nuchter in.

Op dit moment gebruik ik het supplement Amalaki van Organic India en zal ik daarna kurkuma gaan proberen door het supplement Turmeric Formula van Organic India te gaan slikken.

Het resultaat zal ik in de loop ter tijd vermelden in deze blog.

Laat in de comments weten wat jouw vragen of ervaringen zijn over kurkuma.

Bedankt voor het lezen!

https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=10510&awinaffid=696511&clickref=Blog+Tulsi&ued=https%3A%2F%2Fwww.thuisbezorgd.nl%2F 

 

 

 

 

 

 

Bronnen

Orthokennis

NCBI

Natural Health Institute

Nederlandse Hartstichting

Erasmus MC


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerdfeedback management tool